Važnost redovitog nadziranja i održavanja nekretnine

Posjedovati nekretninu ujedno znači imati obavezu o kojoj se moramo redovito brinuti. Dok u nekretnini živimo, gotovo ni ne primjećujemo što sve svakodnevno činimo kako bismo je održavali urednom i sigurnom. Ne radi se tu samo o košnji trave i popravku kvarova u kući ili stanu, već i o malim obvezama i svakodnevnim aktivnostima poput pražnjenja poštanskog sandučića, prozračivanja prostorija, korištenja elektroničkih uređaja, kućanskih aparata – bijele tehnike i rasvjetnih tijela.

Upravo je te male obveze i aktivnosti nemoguće redovito obavljati ako u nekretnini ne živimo, a pogotovo ako živimo u drugom gradu ili državi. Osim toga, ostavljanje nekretnine bez nadzora može dovesti do opasnih situacija koje vlasniku nekretnine mogu nanijeti veliku materijalnu i nematerijalnu štetu.

Susjedi su najlakše, ali ne i najbolje rješenje

Upravo zbog toga mnogi posežu za jednostavnim rješenjima – zamole prijatelje ili susjede da povremeno „bace oko“ na prazan stan ili kuću. Iako se to čini kao jednostavna usluga, zapravo zahtjeva i vremena i odgovornosti. Događalo se da su osobe kojima su vlasnici ostavili ključ zloupotrebljavali ukazano im povjerenje koristeći nekretninu za privatne zabave, a neki su se čak bavili iznajmljivanjem nekretnine bez znanja vlasnika.

Često i uz najbolju namjeru da pomognu, bližnji ne znaju na što sve trebaju paziti kako nekretnina ne bi postala plijen za lopove. Čak i ako poduzmu sve da spriječe ljudske prijetnje, postoje situacije koje se ne mogu predvidjeti. To su najčešće kvarovi na instalacijama struje i vode, kućanskim aparatima ili bojlerima koji mogu napraviti štetu na imovini. Čak ni mali kvarovi nisu bezopasni. Pregorjeli osigurač, prokapljivanje ventila na radijatoru, greška na plinskom bojleru i slični kvarovi mogu prouzročiti puno veće probleme, stoga je važno na vrijeme ih otkriti i otkloniti. Jako je važno nekretninu detaljno pregledati i neposredno nakon elementarne nepogode; poplave, olujnog vjetra ili potresa.

I što onda učiniti kako Vaša nekretnina ne bi propadala dok u njoj nitko ne stanuje? Rješenje je pronaći profesionalnog pružatelja usluga koji ne samo da će znati kako pravilno pregledavati i održavati nekretninu, nego će to činiti redovno i detaljno te Vas o svemu izvještavati.

Što zaista znači nadzirati i održavati nekretninu?

Nadzor nekretnine podrazumijeva detaljno provjeravanje stanja nekretnine izvana i iznutra te ispravnosti uređaja i instalacija kako bi se pravovremeno uočila eventualna oštećenja ili kvarovi i u što kraćem roku izvršila sanacija ili popravak da se spriječi nastanak veće štete.

Prostorije se povremeno trebaju prozračivati otvaranjem prozora i roleta, a biljke koje se njoj nalaze – zalijevati. Jako je bitno redovito prazniti poštanski sandučić kako nakupljena pošta ne bi odavala da u nekretnini nitko ne živi. Upravo su takve sitnice – pun poštanski sandučić, reklamni letci ili razni katalozi obješeni na kvakama ulaznih vrata, zatvoreni prozori i rolete uvijek u istom položaju, zapušteni travnjaci – znak ljudima koji se žele okoristiti tuđom imovinom da u nekretnini nitko ne stanuje i da je stoga lak plijen.

Uz pražnjenje poštanskog sandučića i skupljanja pošte, profesionalni nadzor nekretnine nudi usluge prosljeđivanja pošte vlasniku na željenu adresu i plaćanja računa u ime vlasnika te slanje vlasniku detaljnog financijskog izvještaja i potvrda plaćenih računa.

Održavanje nekretnine je jako važan faktor očuvanja vrijednosti i funkcionalnosti nekretnine. Pravovremenim uočavanjem i otklanjanjem nastalih kvarova sprječava se veća materijalna šteta, a time i veliki financijski izdaci.

Elementarne nepogode

Pored ovih redovitih zadataka, profesionalna briga o nekretnini podrazumijeva provjeru njenog stanja za vrijeme i nakon elementarnih nepogoda. Neke od najčešćih za naša područja su obline kiše koje u kratko vrijeme mogu nanijeti štetu vanjskom, ali i unutarnjem dijelu nekretnine, pogotovo ako padaline uzrokuju poplavu. Štetu mogu prouzročiti i olujni vjetrovi, kao i jači potresi pa je detaljna provjera objekta nakon elementarnih nepogoda također nužna.

Sad kad znate da redoviti nadzor i održavanje nekretnine nije jednostavna obaveza koja se obavlja usput, umjesto susjedima i prijateljima, za pomoć se obratite tvrtki Dobis koja će se o Vašoj imovini brinuti profesionalno, savjesno i odgovorno, baš onako kako biste se i sami brinuli da u njoj živite!

Naše usluge pružit će Vam mir i sigurnost koliko god dugo bili odvojeni od svoje nekretnine.

Oslobodite se briga. Dopustite da mi brinemo umjesto Vas.

Obratite nam se s povjerenjem.

Povezani članci

Što su facility i property management?

Što su facility i property management?

Facility i property management relativno su nove usluge koje se nude na našem tržištu. Obje označavaju upravljanje objektom ili nekretninom u ime vlasnika zato što je on u nemogućnosti to sam činiti ili se pak unajmljivanjem vanjskih suradnika želi rasteretiti brige i...

read more
Znakovi koji odaju da vas nema doma?

Znakovi koji odaju da vas nema doma?

Ostavljanje nekretnine bez nadzora uvijek je rizično. Stan ili kuća koji su prazni ugroženi su od provalnika i dok idemo na posao, a pogotovo dok u njoj ne boravimo tjednima ili mjesecima. Što je nekretnina duže bez nadzora, veća je vjerojatnost da će zapeti za oko...

read more
Ljetne provale – važnost preventive

Ljetne provale – važnost preventive

Po podacima zagrebačke policije, godišnje se samo na području grada Zagreba dogodi između 1.500 i 2.000 provala u domove, a policija riješi samo 20% provalnih krađa. Provale u kuće i stanove događaju se tijekom cijele godine, ali broj im višestruko raste u vrijeme...

read more