Ljetne provale – važnost preventive

Po podacima zagrebačke policije, godišnje se samo na području grada Zagreba dogodi između 1.500 i 2.000 provala u domove, a policija riješi samo 20% provalnih krađa. Provale u kuće i stanove događaju se tijekom cijele godine, ali broj im višestruko raste u vrijeme godišnjih odmora. Budući da se godišnji odmor najmasovnije koristi ljeti zbog odlaska na more, provale u to doba godine postale su veliki problem glavnoga grada. Kuće i stanovi tjednima ostaju bez nadzora, a nekad se čini da su se ispraznile i cijele ulice, što provalnicima daje još veći poticaj da krenu u ilegalne akcije.

Kako provalnici znaju da u nekretnini nema nikoga?

Mnogo je jasnih znakova da u nekretnini nitko ne stanuje, makar i na nekoliko tjedana, a provalnici ih jako dobro znaju prepoznati. Znakovi mogu biti razni – danima zatvoreni prozori, rolete uvijek spuštene na istu razinu, navučene zavjese, neispražnjen poštanski sandučić, reklamni letci obješeni o kvaku ulaznih vrata, prazno parkirno mjesto, nepokošena trava i obrastao vrt…

Ako ih se ne otklanja, znakovi prazne nekretnine postaju vrlo jasni i lopovi ih jako dobro znaju čitati. Takvi znakovi za njih postaju zeleno svjetlo da provale u nekretninu i otuđe vrijednosti.

Društvene mreže otkrivaju gdje smo

Za provalnike su objave na društvenim mrežama jako pouzdan izvor informacija da smo otputovali, odnosno da trenutno ne živimo u svojoj nekretnini. U današnje vrijeme postalo je sasvim normalno, čak i poželjno pohvaliti se na društvenim mrežama da smo otputovali na odmor, objavljivati fotografije s putovanja, informacije o trenutnoj lokaciji, o trajanju odmora i vremenu povratka, ne razmišljajući da bi se netko time mogao okoristiti. Time ugrožavamo dom koji ostavljamo dok smo na odmoru jer javno dijelimo informaciju da smo otputovali, gdje se nalazimo i koliko dugo ćemo biti na odmoru. Ali neznancima na taj način možemo otkriti i vikendicu ako ju posjedujemo i ako u njoj odmaramo pa, jednom kad je odmor u njoj gotov, i ona postaje meta.

Provalnicima su društvene mreže postale dragocjeni izvori informacija. Stoga budite jako oprezni s objavama na društvenim mrežama, a posebno za vrijeme vikend putovanja ili godišnjeg odmora.

Kako možete umanjiti rizik od provale?

Najjednostavnije rješenje čini se zamoliti susjede ili prijatelje da povremeno provjere Vašu kuću ili stan. Međutim, takvo rješenje nije idealno jer ne samo da njima oduzima vrijeme, nego Vaši bližnji ne pridaju tome veliku važnost, a ni ne znaju što je sve i na koji način potrebno učiniti kako bi nekretnina bila sigurnija. Događalo se da su osobe kojima su vlasnici ostavili ključ zloupotrebljavali ukazano im povjerenje koristeći nekretninu za privatne zabave, a neki su se čak bavili iznajmljivanjem bez znanja vlasnika.

I zato je uvijek najsigurnije rješenje obratiti se profesionalcima

Tvrtka Dobis vrši profesionalan nadzor i održavanje nekretnine te poduzima sve potrebne radnje da Vašu nekretninu učini sigurnijom od bilo kakve prijetnje, bez obzira jeste li odsutni nekoliko tjedana tijekom godišnjeg odmora ili duže vrijeme zbog preseljenja u drugi grad ili državu.

Sve radnje izvršavamo u dogovoru s Vama, posve transparentno, jer to je jedini način da budete sigurni kako su Vaše materijalne vrijednosti u pravim rukama, bez obzira na to jeste li uslugu nadzora i održavanja nekretnine zatražili samo privremeno ili na duže vrijeme.

Profesionalnim nadzorom i održavanjem nekretnine rizik od provala i svih ostalih nepogoda svest ćete na najmanju moguću razinu. Vaša kuća, stan ili vikendica bit će sigurnija, a Vi bezbrižni, bez obzira nalazite li se na zasluženom godišnjem odmoru ili živite u drugom gradu ili inozemstvu, koliko god dugo bili odvojeni od svoje nekretnine.

Oslobodite se briga. Dopustite da mi brinemo umjesto Vas.

Obratite nam se s povjerenjem.

Povezani članci

Što su facility i property management?

Što su facility i property management?

Facility i property management relativno su nove usluge koje se nude na našem tržištu. Obje označavaju upravljanje objektom ili nekretninom u ime vlasnika zato što je on u nemogućnosti to sam činiti ili se pak unajmljivanjem vanjskih suradnika želi rasteretiti brige i...

read more
Važnost redovitog nadziranja i održavanja nekretnine

Važnost redovitog nadziranja i održavanja nekretnine

Posjedovati nekretninu ujedno znači imati obavezu o kojoj se moramo redovito brinuti. Dok u nekretnini živimo, gotovo ni ne primjećujemo što sve svakodnevno činimo kako bismo je održavali urednom i sigurnom. Ne radi se tu samo o košnji trave i popravku kvarova u kući...

read more
Znakovi koji odaju da vas nema doma?

Znakovi koji odaju da vas nema doma?

Ostavljanje nekretnine bez nadzora uvijek je rizično. Stan ili kuća koji su prazni ugroženi su od provalnika i dok idemo na posao, a pogotovo dok u njoj ne boravimo tjednima ili mjesecima. Što je nekretnina duže bez nadzora, veća je vjerojatnost da će zapeti za oko...

read more